Het Nederlands Herseninstituut (KNAW) en het Nederlands Slaapregister zochten een manier om Nederland beter laten slapen door het inzichtelijk maken van slaapgewoonten en het aanleren van goed slaapgedrag.

Services

Front-end Development
Back-end Development
Concept

Vraag

Kunnen we meer mensen, goede en slechte slapers, motiveren deel te nemen aan (online) slaaponderzoek? En kunnen we mensen die hun slaap willen verbeteren door een gamified proces en interface succesvoller behandelen?

Uitvoering

Het Nationaal Slaapregister Platform, opgezet door Nederlands Herseninstituut (KNAW) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU), bestaat uit:

  • de Nederlands Slaapregister website,
  • een Slaapmonitor app (iOS/Android),
  • de Slaapregister applicatie voor Wetenschappers
  • de Slaapregister applicatie voor Behandelaren

Deelnemers krijgen digitale tools (video's, games, beloningen, slaapdagboeken en slaapinzicht/ dashboarding) aangereikt voor self care en zelfstandige gedragsverandering eventueel in combinatie met een Slaaptherapie aanboden door Slaapprofessionals.

Resultaat

Sinds 2010 heeft Nederlands Slaapregister tienduizenden deelnemers in het grootste slaaponderzoek van Nederland mogen verwelkomen. De missie van het Nederlands Slaapregister is om meer te weten te komen over slechte èn goede slapers, om uiteindelijk meer te begrijpen van de onderliggende oorzaak en behandelmogelijkheden van slecht slapen.

Sinds 2020 wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een motiverende zelfhulp app. De app biedt daarnaast een stepped care optie naar een professionele behandelaar bij aanhoudende slaapklachten. Het verhogen van therapietrouw naast een reeks van digitale tools wordt ingezet om therapie effectiviteit verder te verhogen.

Dit project is mede tot stand gekomen door ondersteuning van de Provincie Noord Holland, het Nederlands Herseninstituut (KNAW) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). 

Meer weten?

René van der Eijk